Στο πλαίσιο της έκθεσης των έργων του the eco art project fleVes, πραγματοποιήθηκε δίωρο εικαστικό εργαστήριο σχεδιασμένο από την εικαστικό Σοφία Κυριακού με τίτλο “Πως προτιμάς την παραλία;” βασισμένο στη δράση καθαρισμού των ακτών της νήσου Φλέβες. Τα παιδιά αποτύπωσαν στο χαρτί αντανακλάσεις του νερού με αναφορές στο έργο του D. Hockney, ενώ λίγο πριν είχαν σχεδιάσει και ζωγραφίσει απορρίμματα. Με αφορμή τα απορρίμματα που υπήρχαν διάσπαρτα στο χώρο με τα οποία μπορούσαν να επεξεργαστούν και να έρθουν σε επαφή. Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η βιωματική εμπειρία και προσέγγιση η οποία διαμορφώνεται με τη νέα θέαση της διαδικασίας της παρέμβασης και του εικαστικού λόγου. Να αφουγκραστούν και να μάθουν τα νεαρά άτομα, το μήνυμα της παρέμβασης, ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μία συνειδητή καθημερινή πρακτική η οποία αφορά κάθε κομμάτι του κοινωνικού – περιβαλλοντικού συνόλου καθώς τα μέρη του είναι αποσπάσματα της συνολικής ύπαρξης.
Αρχικά με στοιχεία αφήγησης, παρουσιάστηκε το υλικό της παρέμβασης, η δράση, η συγκέντρωση των απορριμμάτων και η διαδικασία της δημιουργίας των έργων. Η διαδικασία της παρουσίασης πλαισιώθηκε με εικόνες από το διαδίκτυο και με υλικό που εστίαζε στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ανθρώπου, που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Παράλληλα τα παιδιά έρχονταν σε επαφή με πραγματικά, πλαστικά κυρίως απορρίμματα μίας χρήσης όπως καλαμάκια, ποτήρια καφέ και χυμών, κουτάκια αναψυκτικών, μπουκάλια νερού, μπουκάλια γάλακτος, συσκευασίες παγωτού, συσκευασίες ταχυφαγίων, συσκευασίες απορρυπαντικών, αντιηλιακών κλπ. Συνοδευμένα με εικόνες που αυτά τα υλικά επηρεάζουν τα έμβια όντα και το περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες έκαναν παρατηρήσεις και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος με το έργο τέχνης και τη στάση που πρέπει να υιοθετήσει ο άνθρωπος ως προς τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο ζωής. Μέσα από έναν ανοιχτό και γόνιμο διάλογο επικοινωνήθηκαν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη συμπεριφορά του ανθρώπου: 1) στις παραλίες το καλοκαίρι, 2) ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγει, 3) ποια πρέπει να είναι η στάση του ως λουόμενου, 4) ποιες οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις της καθημερινότητας του.
Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί έργο μνημείο για την καθημερινή αλλαγή στάσης της κακοποιητικής συμπεριφοράς του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εφαρμογή του εργαστηρίου στη Ναυταθλητική μαρίνα του Δήμου Καλλιθέας.