Sophia Kyriakou

asaroton

Ατομική έκθεση της Σοφίας Κυριακού στο Πνευματικό Κέντρο Σύρου – Ερμούπολης, Αίθουσα Εμμ. Ροΐδη με τίτλο asaroton.

Την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης Σύρου, στην αίθουσα Εμμ. Ροΐδη, η ατομική έκθεση της εικαστικού Σοφίας Κυριακού με τίτλο: “asaroton”.

Θα παρουσιαστούν έργα της με αφορμή το ψηφιδωτό “The Unswept Floor” ή “Asaroton” που βρέθηκε στον λόφο Aventine της Ρώμης και δημιουργήθηκε την εποχή του Αυτοκράτορα Ανδριανού (117-138 μ.Χ). Έχοντας την υπογραφή του ψηφιδογράφου Ηράκλειτου, που όμως είναι αντίγραφο ψηφιδωτού δαπέδου του Σώσου της Περγάμου. Στο οποίο απεικονίζονται απομεινάρια τροφής διάσπαρτα στο έδαφος και ως ντοκουμέντο μας αποκαλύπτουν τι συνέβαινε στο πάτωμα ενός συμποσίου. Στα έργα της Κυριακού μπορούμε να διακρίνουμε ομοιότητες  της απεικόνισης των θραυσμάτων και των απορριμμάτων της σύγχρονης κοινωνίας, τα οποία συνδιαλέγονται με φυσικά συντρίμμια και αποτελούν τα μέρη των συνθέσεων των έργων της. Η διαδικασία απεικόνισης τους αποτελεί αντικείμενο μελέτης παρατήρησης  ως προς: 1) τη σύγκριση φυσικών και τεχνιτών υλικών, 2) τη φυσική διαδικασία της διάσπασης και της φθοράς, 3) τη μνήμη του υλικού, 4) τη συλλεκτική γοητεία των θραυσμάτων, 5) τη μετουσίωση τους, 6) τη συμβολική σκοπιά του απορρίμματος και της συσχέτισης του με κοινωνικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα, 7) τις ιστορικές αναφορές της «απορριμματικής τέχνης», 9) την εικαστική οπτική η οποία αποδίδεται ποιητικά και δίνει την αίσθηση του πολύτιμου ως κάτι που αξίζει προσοχής. Παρατηρώντας παράλληλα ότι η φθορά ασκεί έλξη στην εικαστική δημιουργικότητα.

Η εικαστικός συλλέγει φυσικά και τεχνητά θραύσματα από τον δημόσιο χώρο και τις παραλίες (μικροπλαστικά, κομμάτια κοχυλιών, ξύλων κλπ.) που αποτελούν τα προς παρατήρηση υλικά του ζωγραφικού χώρου, τα οποία συνθέτει σε μια καλά προετοιμασμένη επιφάνεια από πτητικά απορριμματικά υγρά. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιεί την φέρουσα επιφάνεια για να δεχθεί τις συνθέσεις των σχεδίων της που απεικονίζουν φυσικά και τεχνητά αντικείμενα. Η αποσπασματικότητα των μερών έχει αφηγηματικό χαρακτήρα και δημιουργεί ένα κείμενο που ενεργοποιεί την ενοποιητική δύναμη της φύσης. Οι συνθέσεις της δημιουργούν ένα πλέγμα που απλώνεται σε όλη την επιφάνεια του έργου τέχνης, ως ντοκουμέντο καταγραφής και παρατήρησης. Με τον τρόπο αυτό προσεγγίζει το αποτύπωμα των καταστροφικών συνεπειών της ανθρώπινης συμπεριφοράς προς το περιβάλλον από τη διάσταση  του εξωτερικού παρατηρητή – ερευνητή και δημιουργεί μια ποιητική, σχεδόν μεταφυσική, επιφάνεια η οποία ταυτόχρονα με τα αφαιρετικά χαρακτηριστικά που φέρει, σχετίζεται με την ανάμνηση των υλικών που εκπροσωπεί.

 Η καταγραφή των απορριμμάτων αποτελεί ένα memento mori που μας μεταφέρει πληροφορίες τις οποίες η Σοφία Κυριακού προσεγγίζει μέσα από αυτή την ενότητα της δουλειάς της. Παρουσιάζοντας μας μια σειρά επιτοίχιων έργων παράλληλα με γλυπτικές μινιατούρες «δυστοπικών νησιών» καθώς και προτάσεις παρεμβάσεων που αφορούν την κοινωνία και τον δημόσιο χώρο..

Παράλληλα οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν μέσω QR codes τις προτάσεις που έχει καταθέσει η εικαστικός για το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023 ELEVSIS και για την διεθνή καλλιτεχνική έκθεση 59η Biennale της Βενετίας 2022. Με συμμετοχικά, διερευνητικά project που σχετίζονται με την ιδέα του «Ασάρωτου Οίκου» και την εμπλοκή διάφορων κοινωνικών ομάδων.

Δελτίο Τύπου / Περίληψη

Την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης Σύρου, στην αίθουσα Εμμ. Ροΐδη, η ατομική έκθεση της εικαστικού Σοφίας Κυριακού με τίτλο: “asaroton”. Η οποία αναφέρεται στο “The Unswept Floor” το μωσαικό πάτωμα το οποίο βρέθηκε στον λόφο Aventine της Ρώμης την εποχή του Αυτοκράτορα Ανδριανού. Όπου απεικονίζονται απομεινάρια τροφής διάσπαρτα στο πάτωμα.

Η εικαστικός συλλέγει φυσικά και τεχνητά θραύσματα από τον δημόσιο χώρο και τις παραλίες (μικροπλαστικά, κομμάτια κοχυλιών, ξύλων κλπ.) που αποτελούν τα προς παρατήρηση υλικά του ζωγραφικού χώρου, τα οποία συνθέτει σε μια καλά προετοιμασμένη επιφάνεια από πτητικά απορριμματικά υγρά. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιεί τη φέρουσα επιφάνεια για να δεχθεί τις συνθέσεις των σχεδίων της που απεικονίζουν φυσικά και τεχνητά αντικείμενα. Η καταγραφή των απορριμμάτων αποτελεί ένα memento mori που μας μεταφέρει πληροφορίες τις οποίες η Σοφία Κυριακού προσεγγίζει μέσα από αυτή την ενότητα της δουλειάς της.

Press release.

On Friday, August 20 at 7 PM, is the opening of the individual exhibition of visual artist Sofia Kyriakou at the Emm. Roidis room of the Cultural Centre of the Municipality of Ermoupolis in Syros. Title of the exhibition is “asaroton”. It refers to “The Unswept Floor”; the mosaic adorning the dining room floor of a villa on Rome’s Aventine hill at the time of Emperor Hadrian. Pliny the Elder called this mosaic “asaroton”. It depicts the leftovers of a meal that have fallen on the floor.

Kyriakou collects natural and artificial fragments from the public space and from beaches (microplastics, pieces of shells and wood) and paints these fragments of the trash of contemporary society on a well-prepared surface of volatile waste liquids. The fact that waste is a memento mori that conveys information is what visual artist Sofia Kyriakou expresses in the artworks in this exhibition.

Next Post

Previous Post

sophiakyriakou.gr | Copyright © 2012-2018 | All Rights Reserved

Powered by In-Tech

error: Content is protected !!